Rubrik

Företagsmeddelande

 

Studion

Studio Bläck hittar du mitt på huvudgatan, Storgatan 33, i Forshaga. 

Varmt välkommen!

Tatueringsfärg

Visste du att vi i Sverige har lagar som gäller tatueringsfärger? På Studio Bläck märker vi flaskan med öppningsdatum och slänger dem enligt kommunens miljöföreskrifter efter 6 månader. Färgerna förvaras i en särskild färgkyl för att inte överskrida godkänd temperatur. Du får även med dig ett dokument med innehållsförteckning, importör och tillverkare. Alla färger som vi köper in på Studio Bläck kommer från Lundberg Custom Supplies Sweden. 

Vill du läsa mer?
Sök på Förordning (2012:503) om tatueringsfärger och Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2012:25) om tatueringsfärger på nätet.

Bakom loggan

Tänk dig att du som föräldralöst barn på 1600-talet jobbat dig upp till att bli adlad, friherre och greve. Gjort avgörande beslut för ett lands framgångar, ritat byggnader och samtidigt få leva på din konst. Att bestämt gå din egen väg och stå på dig när människor runtomkring motarbetar dina råd och beslut. Det krävs en stor person och tusenkonstnär för att lyckas med allt detta. Och han gjorde precis det. Min inspiration och släkting Erik Jönsson Dahlberg.


Erik var barn till föräldrar av enkel härkomst. Pappan var en landsbokhållare och dog när Erik var fyra. Mamman gifte om sig men dog sex år senare. Den tio år gamla föräldralösa Erik hamnade hos styvfaderns släkt som i sin tur skickade Erik ut i Europa för att vidareutbilda sig. Erik som var duktig på siffror och teckning, blev senare en av Sveriges stadsbyggande arkitekter och har ritat flera viktiga byggnader runtom i Sverige. Bland annat i Stockholm och Uddevalla. Kanske har du någon gång gått på Erik Dahlbergs gata? Men det var inom krigsmakten som Erik gjorde sin största insats. År 1656 inkallades han till den svenska hären i Polen. Redan två månader efter han kom dit blev han befordrad till generalkvartermästarlöjtnant för huvudhären tack vare sin duglighet och mod. Kriget flyttades därefter till Danmark där Erik bar ansvaret vid undersökningen av isen på Stora Bält. Hans råd var historiskt avgörande och gavs till Karl X Gustav trots att andra protesterade. Beslutet var rätt och Sverige vann tillbaka flera viktiga områden. Efter freden 1660 gavs tillfälle för Erik att föreslå hur Sverige kan marknadsföra sig ute i Världen. Och året efter påbörjades den 50-åriga resan med Suecia Antiqua et Hodierna (Det forna och nutida Sverige). Ett verk fyllt med pampiga bilder på byggnader och städer i Sverige. Bilder som andas svensk stormaktstid. Och dess syfte - visa landets storhet och resurser.


Det finns många likheter med hur jag och Erik spenderat våra liv. Jag är inte i närheten av att nå så långt och göra så stora saker som han gjorde. Långt därifrån. Men han är absolut min största inspirationskälla. Många av bilderna i hans verk bär en vacker sköld. Det är en sådan sköld som inspirerat till studions logotyp. En hyllning till Erik och en påminnelse om att du kan nå så långt du vill bara du jobbar hårt, struntar i vad andra säger, går din egen väg och tror på dig själv.


Heléne Dahlberg
Studio Bläck 2017


Källa: Suecia Antiqua et Hodierna, ISBN 978-91-87593-40-6.